Σοφία Ζαχαράκη

Σοφία Ζαχαράκη

Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Η Σοφία Ζαχαράκη είναι Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Ανέλαβε τα καθήκοντά της στο νεοσύστατο Υπουργείο στις 27 Ιουνίου 2023 ύστερα από τις Εθνικές Εκλογές της 26ης Ιουνίου 2023, κατά τις οποίες εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία.

Από τον Ιανουάριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2023 διατέλεσε Υφυπουργός Τουρισμού, αρμόδια για τις Ειδικές Μορφές Τουρισμού και την Τουριστική Εκπαίδευση ενώ προηγουμένως, από τον Ιούλιο του 2019 έως και τον Ιανουάριο του 2021, είχε διατελέσει Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Α’/βάθμιας, Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.

Από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2019 διατέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει κάνει εξειδίκευση σε θέματα διδασκαλίας Αγγλικών στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα IVLP (International Visitor Leadership Program) ως υπότροφος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με θέμα «Ο ρόλος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανασυγκρότηση Οικονομιών».

Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Εργάστηκε για το Υπουργείο Παιδείας στο τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Διετέλεσε επίσης σύμβουλος του Υπουργού Ανάπτυξης σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων.

Μιλάει Αγγλικά, Ισπανικά και Γαλλικά.