Δημήτρης Λουκάς

Δημήτρης Λουκάς

Δήμαρχος Λαυρεωτικής

O Δημήτρης Λουκάς του Ευαγγέλου γεννήθηκε στο Λαύριο το 1961. Ο πατέρας του, εργαζόταν στα μεταλλεία του Λαυρίου. Είναι πατέρας δύο παιδιών αποφοίτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Δάσκαλος στο επάγγελμα, εργάστηκε για μία εικοσαετία στο 3ο Δημοτικό Σχολείο του Λαυρίου. Τα τελευταία έξι χρόνια, αυτής της εικοσαετίας, ήταν Διευθυντής του σχολείου αυτού.

Το σχολείο, υπό τη διεύθυνσή του, έγινε ένα από τα ελάχιστα πρότυπα ολοήμερα σχολεία της χώρας, με έντονη πολιτιστική και περιβαλλοντική δραστηριότητα, για την οποία το σχολείο βραβεύτηκε πολλές φορές με βραβεία πανελλήνιας και ευρωπαϊκής εμβέλειας. Με πρωτοβουλία του δοκιμάστηκαν με επιτυχία στη διδακτική πράξη, πολλές καινοτόμες διδακτικές μέθοδοι, με τη συμβολή των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, με τη διπλή ιδιότητα του Παιδαγωγού και Διευθυντή, ενθάρρυνε δημιουργικές πρωτοβουλίες των μαθητών, με αποκορύφωμα τη δημιουργία Σχολικού Συνεταιρισμού.

Ως δάσκαλος, ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση και πάλεψε για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και για τα δικαιώματα του εκπαιδευτικού κλάδου. Για τους αγώνες αυτούς τιμήθηκε από τους συναδέλφους τους με την άκρως τιμητική θέση του Προέδρου του Συλλόγου των Δασκάλων «Κώστας Σωτηρίου» για μία τριετία.

Ως ενεργός πολίτης ανέλαβε πρωτοβουλίες για σημαντικά προβλήματα που αφορούσαν στους συμπολίτες και στην πόλη του.

Ήταν και είναι μέλος πολλών οικολογικών οργανώσεων και εθελοντής για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Διεκδίκησε, για πρώτη φορά, το αξίωμα του Δημάρχου το 2002, οπότε και εξελέγη, με την παράταξη Λαυρεωτική Καινοτομία. Το 2006, επανεξελέγη για 2η τετραετία, από την πρώτη Κυριακή, με την παράταξη Λαυρεωτική Καινοτομία-Αριστερή Παρέμβαση.

Στην οχταετία της θητείας του, αναγνωρίστηκε ακόμα και από τους πολιτικούς του αντιπάλους η εργατικότητα του και χαρακτηρίστηκε από τους πολίτες του Λαυρίου, ως ο Δήμαρχος των μεγάλων έργων, ο Δήμαρχος που δημιούργησε τις υποδομές της πόλης(δίκτυο αποχέτευσης, αναβάθμιση βιολογικού καθαρισμού, δίκτυο ύδρευσης, αντιπλημμυρικά, ανάπλαση ιστορικού κέντρου, οδοποιία). Ο ίδιος, όμως, θεωρεί ως τη μεγαλύτερη επιτυχία της διοίκησης του, το μεγάλο κοινωνικό έργο της λειτουργίας προγραμμάτων της απασχόλησης και φροντίδας για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Στη διάρκεια της θητείας του, η πόλη του Λαυρίου καθιερώθηκε ως «η πόλη της εκπαίδευσης και του πολιτισμού», αφού πολλά νέα σύγχρονα διδακτήρια κατασκευάστηκαν, ενώ στον τομέα του πολιτισμού αναπτύχθηκε πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα. Μάλιστα, χαρακτηρίστηκε από το λαό του Λαυρίου τότε ως ο Δήμαρχος των μεγάλων έργων που δημιούργησε τις υποδομές της πόλης (δίκτυο αποχέτευσης, αναβάθμιση βιολογικού καθαρισμού, δίκτυο ύδρευσης, αντιπλημμυρικά, εκπαίδευση, αθλητισμός, τρίτη ηλικία, παιδιά κ.α).

Την ίδια, όμως,  ανάπτυξη είχε και ο Αθλητισμός, με νέες αθλητικές υποδομές, που φιλοξενούν σήμερα, μεγάλες πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις.

Το 2010 οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται υπό τις αρχιτεκτονικές αλλαγές του  «Καλλικράτη»και ο Δημήτρης Λουκάς με την παράταξη «Δημοτική Καινοτομία» εκλέγεται στη μείζονα αντιπολίτευση.

Από το Σεπτέμβρη του 2011 έως τον Ιούνιο του 2014 ήταν  Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Κερατέας. Αναλαμβάνοντας δυναμικές πρωτοβουλίες, το σχολικό συγκρότημα, ανακαινίστηκε εκ βάθρων και ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν εργαστήρια για τους μαθητές.

Τον Μάιο του  2014, ως επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος, εν μέσω της τρομακτικής οικονομικής κρίσης, πιστεύει ότι ο ορθολογικός σχεδιασμός, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η αυτό οργάνωση και οι στοχευμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες αποτελούν το μοναδικό δρόμο φυγής προς τα εμπρός.

Στις 25 Μαίου 2014 εξελέγη στο αξίωμα του Δημάρχου για τρίτη φορά.

Όραμα του σήμερα είναι μια ισόρροπη ανάπτυξη στις δύο δημοτικές ενότητες (Λαύριο και Κερατέα) , ώστε τα αρχαία μνημεία, η πολιτιστική κληρονομιά, η βιομηχανική ταυτότητα και η αγροτική παράδοση, να συνυπάρχουν αρμονικά και να αναδείξουν το Δήμο Λαυρεωτικής σε μια ενεργή κοιτίδα πολιτισμού και σε σημαντικό πόλο έλξης εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού.

Στις εκλογές του 2019 επανεξελέγη Δήμαρχος Λαυρεωτικής για την τέταρτη θητεία του. Κατάφερε να παραμερίσει τις διαχωριστικές γραμμές που διαιρούν και πολώνουν την κοινωνία μας, τις διαχωριστικές γραμμές που αποδυναμώνουν την ισχύ της διοίκησης και πρόταξε τον πολλαπλασιασμό των δυνάμεων. Συμμάχησε και συνεργάστηκε με σεβασμό και αλληλοκατανόηση με την παράταξη του κ. Λεβαντή και την παράταξη του κ. Κρητικού. Τόσο με τους επικεφαλής, όσο και τα μέλη των παρατάξεων εργάστηκαν συλλογικά, διεκδίκησαν ενωτικά και κατέκτησαν τελικά πολλά για την Κερατέα, το Λαύριο και την Καμάριζα.

Με αυτό το μοντέλο της ενότητας και της αποτελεσματικότητας προχώρησε και στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, τις οποίες και κέρδισε με μεγάλο ποστοστό. Γιατί πάνω από όλους και από όλα είναι ο Δήμος Λαυρεωτικής!